Equiwinner™ är en nyskapande och fantastisk produkt för hästar med olika symptom

Vätskebalans

Hästen blir törstig och dricker ordentligt när det finns ökning av den extracellulära vätskan natriumkoncentration i kroppen. Denna hanteras av ett sofistikerat elektrolytbalanserings-system, eller homeostas.

Om en häst inte dricker tillräckligt för att behålla vätskebalansen kan det bero på att det här systemet har problem och törstsignalen inte har utlösts.

 

Att fodra med salt för att skapa törst eller tillsätta söta smaker i vattnet kan få hästen att dricka mer, men hästen ska själv känna törst utan tillsatser av salt eller sött.

När hästens elektrolytbalanserings-system är optimerat känner hästen normal törst och dricker ordentligt.

Bra vätskebalans handlar inte bara om hur mycket hästen dricker. Det är också beroende på hur vattnet ”används” invärtes.  Många symptom kan påverkas positivt vid bra vätskebalans. Det är väl känt att uttorkning kan vara en av orskakerna till kolik.  Torra hovar med lätta ytliga sprickor kan också vara ett symtom på vätskeobalans, eller när hästen får statisk elekticitet i pälsen när du tar av täcket. Det är för att huden behöver återfuktas och hästen återfå optimal vätskebalans. Ju torrare hårstrån desto mer statisk elekticitet.

Vätskebalans vintertid:

Temperaturen på vattnet kan påverka hur mycket din häst dricker. Många hästar tycker inte om att dricka för kallt vatten. Särskilt äldre och de med känsliga tänder eller mage kan vägra dricka kallt vatten. Även om Equiwinner ger mycket bra support till hästens vätskebalans, är det andra faktorer som lätt kan störa detta väldigt känsliga och viktiga system.

Observera noggrant varje hästs vattenkonsumtion, för att utesluta att du behöver ge hästen varmare vatten. Det sägs ofta att den bästa vattentemperaturen för hästar är 7-18 gr C.

(Översta bilden är det svenska laget i Distansritt som ifjol vann EM-brons.)